

Det har bakats här. Tekakor med riven morot, riktigt gott! Jag gillar att baka matbröd, det är ju så mycket godare än att köpa färdigt. Att bre rikligt med smör och hyvla flera skivor med ost på en ljummen tekaka är gott, gotti, gottgott som bröderna i glassreklamen skulle ha sagt. På min önskelista står en matberedare och inte vilken som helst, en Kitchen Aid naturligtvis. En röd, nej en vit, nej en galvaniserad skulle passa bra hos mig. Får fundera lite till på färgen, sen så blir det kanske ett inköp.
Här är receptet för er som vill testa dessa godingar:
ca 10 kakor
Ugn 225 grader
3-4 morötter ca 300 g
12-13 dl vetemjöl
2 dl vetekli
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 msk honung
50 g jäst
5 dl mjölk
vetemjöl till utbakning
- Skala och riv morötterna fint.
- Mät upp 12 dl mjöl i en bunke eller köksassistentens skål. Tillsätt kli. Dela smöret i bitar och lägg det ovanpå. Lägg också i morot, salt, honung och jästen delad i mindre bitar.
- Låt mjölken bli fingervarm, ca 37 grader, och häll den i skålen. Arbeta degen väl, minst 5 min i maskin eller 10 min för hand. Beroende på hur saftiga morötterna är kan resten av mjölet behöva arbetas in i degen. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Dela degen i ca 10 delar (fler om du vill ha mindre kakor). Forma degen till ovala, platta bröd. Placera dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa i ytterligare 20 min.
- Strö lite vetemjöl eller kli över bröden. Grädda dem mitt i ugnen 10-12 min.
Hallåj!
SvaraRaderaJa det var ett fint namn du har på din blogg. Kommer det möjligen från dej eller en dotter?
Undrar var i Hälsingland du bor? Jag bor i Bollnäs kommun.
Kikar in en annan dag igen.
Ha det bra, Åsa.
Hej!
SvaraRaderaFilippa är mamma och pappas hund som är en stor favorit både hos dem och mig. Filippa är för övrigt ett fint namn :-). Jag bor i Ovanåkers kommun så då är det nära mellan dig och mig.