12 feb. 2013

Tekakor på surdeg


Jag gillar som ni kanske vet ekologiska kläder och ikväll hade jag Blingoparty. Om ni inte har hört talas om Blingo tidigare så är det ekologiska kläder som säljs via bland annat hemmapartyn. Kläderna är lite dyrare men kvaliteten är superbra. Det känns så bra i hela kroppen att handla ekologiska kläder. Det börjar komma mer och mer ekologiskt i klädaffärerna numera men kom ihåg att kolla så att hela kedjan är ekologisk för alltför många gånger är det endast bomullen som är ekologisk och inte tryck eller färg. I Blingos kläder är allt ekologiskt. Jag köpte bland annat ett par jättecoola jeans :-) 

Mina inbjudna vänner bjöds på tekakor som var bakade på surdeg. Jag brukar alltid baka på rågsurdeg och blanda i mycket grova mjöler och fröer men den här gången bakade jag av vetesurdeg och med vetemjöl i. När jag inte ska bjuda så många på bröden kommer jag att testa att byta ut en del av vetet mot andra mjölsorter.

Här kommer receptet för 15 stycken 
Börja med att göra en surdegsgrund. Hur du gör kan du läsa om i det här inlägget där jag beskriver hur jag brukar göra.

Dag 1, kväll
60 gram surdegsgrund
80 gram vatten
80 gram ekologisk vetemjöl special

3 dl havregryn
2 dl vatten

Dag 2, morgon
3 dl havremjölk
1/2 dl ekologisk rapsolja
1 tsk salt
1 msk honung
500 gram ekologisk vetemjöl special

1 ägg för pensling

Gör så här
Dag 1, kväll
Blanda ihop surdegsgrund, vatten och mjöl och låt stå under plast eller lock under natten på ett varmt ställe. Jag brukar använda skåpet ovanför frysen. Blanda ihop havregryn och vatten och låt även den blandningen stå över natten med plast över sig så den inte torkar.

Dag 2, morgon
Värm havremjölken ljummen.
Blanda alla ingredienser i en assistent och kör ca 10-12 minuter på låg hastighet. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 2-6 timmar.
Dela degen i 15 delar och rulla till tekakor/frallor. Lägg dessa på bakplåtspapper och nagga dem och låt jäsa igen i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med vispat ägg. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna något och ät sen med något gott pålägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar