8 jan. 2014

Mandelmjölk

Jag har länge tänkt att jag skulle göra egen mandelmjölk och köpte för någon månad sen en nötmjölkspåse. Ikväll var det dags och det var supergott!

Jag har hittat olika recept men så här gjorde jag:
Blötlägg 2,5 dl mandlar och ställ svalt över natten eller längre (jag blötlade i 1 dygn). Genom att blötlägga får man bort svårsmälta enzymer och ger mjölken en mildare smak. Sila bort vattnet och skölj nötterna noga. Mixa med 1 liter nytt vatten tills nötterna finfördelas ordentligt. Sila mjölken i en nötfröpåse eller annan finmaskig duk. Tillsätt en nypa salt om du vill.

Förvara mjölken i en glasflaska eller glasburk. Den håller ca 3-5 dagar i kylskåpet.

Nötmassan som blev över blandade jag i degen till kvällens bakverk, men det berättar jag mer om en annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar