23 okt. 2009

Där gick starten



I kväll har jag startat en surdegsgrund (det heter så på bagares vis tydligen). Boken som jag berättade om i förra inlägget är den härliga och inspirerande boken Surdegsbröd av Martin Johansson. Martin har även den prisbelönta bloggen Pain de Martin.

Att baka surdegsbröd är inte direkt gjort i en handvändning. Nu ska min surdegsgrund stå i fyra dagar. Eller stå och stå, den ska skakas försiktigt varje morgon och kväll. Sen ska den matas så den växer. Det står även att det är lätt att misslyckas i början. Bra att det står tydligt så jag inte känner mig helt misslyckad om min inte börjar jäsa. Vad jag ska göra sen har jag inte riktigt satt mig in i än, det kändes som om det räckte med det jag behövde veta hittills.

5 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag vet inte om jag skickat nån kommentar innan, men hur som helst: Vilken fin blogg!!!
    Jag har också provat att baka surdegsbröd efter att jag läste en artikel om Martin förra året. Men sen blev jag magsjuk och kopplade ihop det med surdegen (fast ingen annan än jag blev ju sjuk, så det hade inte med det att göra) Men nu ska jag göra ett nytt försök tror jag :)
    Vad härlig juicen såg ut i ett tidigare inlägg oxå!!
    Ha en skön lördagskväll!
    Kram Anna

    SvaraRadera
  2. Den boken borde man ju vilja köpa när man älskar att baka som jag..får fundera på det ett tagtill.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Surdegsbröd bakade jag en hel del förut! Så kul att baka sånt, man känner sig extra nyttig. Tack för tipset om den där plasten, ska prova det = ), får nog prova hemma....annars tror de väl att man är tokig = ). Jag har beställt en huva (nu vad de heter ...hi,hi..är ju lite ny på det här...).

    Ha en skön helg!
    Kram L-L

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Här har jag inte varit förut. Fin blogg! Kul att läsa om bakning. Jag har provat surdeg en gång, men den jäste aldrig :( Kanske kan jag lära mig nåt här!

    Kommer tillbaka för att se hur det går ! :)

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  5. Pust! Jag som samlar kraft bara för att baka vanliga bröd.. jag kommer nog aaaaldrig att få till ett surdegsbröd med alla de där förberedelserna! ;-) Lycka till med jäsningen!

    SvaraRadera