31 okt. 2012

Tomatsoppa på 2 sekunder


Nä,nä nu lurar Fröken Råsmart oss, tänker du nog nu. Soppa på 2 sekunder? Nåja, lite luras jag, men så mycket längre tid tar det inte att laga en god och dessutom nyttig soppa. Visste du förresten att tomater är ett av få livsmedel som blir nyttigare vid upphettning? Nyttigheterna blir mer lätttillgänglig vid upphettning och frigörs i större mängder.

Tomater är tillsammans med blåbär något av det nyttigaste vi kan äta. Det anses minska risken för cancer, motverka att kärlen åldras och att vi drabbas av hjärtsjukdom, stroke, minnesförlust och impotens. Dessutom anses de kunna förhindra och fördröja rynkor.

Visste du att tomater räknas som frukt och att de innehåller massor av C-vitaminer, K-vitamin, kalium och folat? Dessutom innehåller de viktiga fytokemikalier, det vill säga färgpigment. Starka färgpigment i skalet på frukt och grönsaker verkar ofta som kraftiga antioxidanter och de skyddar våra celler från fria radikaler. Lykopen är en antioxiant som det talas en hel del om tack vare dess hälsofrämjande egenskaper. I tomater finns det mest med lykopen, men även i vattenmelon, papaya, aprikoser, grapefrukt och blodapelsin.  Lykopen behöver tillgång till fett för att tas upp i mag-tarmkanalen och därför är det viktigt att du äter nyttigt fett tillsammans med tomater för annars kan du mista alla nyttigheter.

Hur gjorde jag min "2 sekunders" soppa nu då? Jag brukar alltid ha passerade eller krossade tomater hemma för snabba luncher eller middagar, häll i en kastrull, töm på lite havremjölk (eller vanlig om du vill det), salta och peppra. Koka snabbt upp och ringla lite olivolja över. Klart! Till det stekte jag två ägg och åt några oliver. Snabbt och mättande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar