17 nov. 2012

Surdeg


Jag har en surdegsgrund på gång. Surdegsbröd är så gott och roligt att baka. Det är inte så krångligt som många tror, men det kräver tid och tålamod. Tidigare bakade jag surdegsbröd varje helg och det var mitt sätt att koppla av, att stressa ner. För att baka surdegsbröd behöver du först en surdegsgrund. Det är vatten och mjöl som får stå varmt under några dagar tills den bubblar. Det finns flera recept på en surdegsgrund, men jag gör så här:

Dag 1, morgon
1 dl ljummet vatten
1/2 dl rågmjöl (ekologiskt)

Rör ihop vatten och mjöl i en glasburk, lägg på ett lock (men skruva inte fast det så det blir för tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25 grader. Jag brukar använda skåpet ovanför frysen.

Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon
1 dl ljummet vatten
1 1/2 dl rågmjöl (ekologiskt)

Tillsätt vatten och mjöl och rör om. Blandningen blir nu lite tjockare. Ställ varmt igen.

Dag 4, kväll
1 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl (ekologiskt)

Nu bör jäsprocessen ha kommit igång och surdegsgrunden bör ha vuxit en del, det ska vara små bubblor i smeten och den luktar illa. Om jäsprocessen inte har kommit igång, låt den stå 10-12 timmar till innan du fortsätter.

Jag kommer senare att berätta hur du bakar från din surdegsgrund. Förhoppningsvis blir det imorgon, om surdegsgrunden har kommit igång.

1 kommentar:

  1. Surdeg skulle jag också vilja prova att göra! Får testa när jag får mer tid :)

    Sv: Såg att dinkel tydligen också kommer från vete bara det att det inte är processerat eller något sånt.

    SvaraRadera