11 apr. 2013

Hur äter du maten?


Utöver vad vi stoppar i oss är det mycket viktigt hur vi äter. Om du äter på ett felaktigt sätt kan du inte tillgodogöra dig maten så att den är hälsosam för kroppen.

Det största felet man kan göra när man äter är att inte tugga maten noga. Även soppa och flytande kost ska tuggas! Annars blandas inte saliven med födan tillräckligt. Saliven innehåller många viktiga matsmältningsenzymer som behövs för att smälta ner maten. Om man har en dåligt fungerande matsmältningsapparat har kroppen svårare att ta upp vitaminer ur kosten samtidigt som det bildas mer tarmgifter. Detta gör att kroppen åldras snabbare.

Forskning har visat på mycket intressanta samband mellan kost och livslängd. Ett flertal råttförsök har visat att råttor som lever på kalorifattig men näringsrik kost kan förlänga sitt liv med över 50 %. Om man skulle översätta det till oss människor skulle det innebära att medellivslängden skulle kunna öka från 80 år till 120 år! Att kosten är viktig för vårt välmående vet vi redan och om vi kan undvika ett för tidigt åldrande och sjukdomar genom att äta rätt tycker jag det är mycket värt, oavsett om jag lever till 120 år eller inte :-)

Några enkla kostråd som alla kan ta till sig är:

  • Tugga noga, även om du äter soppa eller dricker juicer och smoothies. 
  • Undvik tomma kalorier (socker, kakor och sött bröd).
  • Ät lite fet och stekt mat.
  • Ät små portioner och sluta så snart du känner av en mättnadskänsla. 
  • Drick mycket vatten. 
  • Är rikligt med frukt och grönsaker och tugga väl. Tuggar du inte tillräckligt kan du få besvärande jäsningar i tarmarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar