6 apr. 2013

Gurkmeja till frukost


Frukosten är dagens viktigaste mål mat och sätter ribban för resten av dagen. Äter du en bra frukost minskar risken att du stoppar i dig för mycket på eftermiddagen och kvällen. Ett bra talesätt är: "frukost som en kung, lunch som en drottning och middag som en fattiglapp". 

Gurkmeja är en intressant kryddväxt som bör ingå i det dagliga kostintaget. Gurkmeja är mest känt för sina kraftigt verkande antiinflammatoriska egenskaper, vilka kommer från curcuminet - pigmentet som ger gurkmeja dess gul-orange färg och som antas vara ansvarigt för många av dess medicinska effekter. 

Gurkmeja är tio gånger starkare än många av våra vitaminer. Antioxidanter minskar åldrandets hastighet genom att oxidationen minskar, viss kost minskar åldrandets fart och annan kost ökar farten. Vitt mjöl, socker och färdigmat ökar till exempel på farten. Bland annat bär, örter, grönsaker och svamp saktar farten. Ingefär och kokosfett är också bra för inflammationer.

Jag äter dagligen gurkmeja, ingefära och kokosfett, ofta tillsammans med varmt vatten som kvällste. 

Många av dagens sjukdomar beror på en inflammation i kroppen, ex. cancer, artrit, alzeimers. Gurkmeja har visat sig förbygga uppkomsten av ett stort antal cancerfall i djurstudier.


Upptaget av det nyttiga i gurkmeja ökar med upp till  2 000 % om man tar det med svartpeppar och olivolja. Till exempel kan du ta 1/4 tsk gurkmeja med 1/2 msk olivolja och en rejäl nypa mald svartpeppar.

I Läkartidningen nr 18 2010 kan man läsa följande: Gurkmeja (Curcuma longa) och andra Curcuma-arter har, baserat på traditionell användning och djurstudier, påståtts besitta ett flertal farmakologiska egenskaper (till exempel antitumorala, antiinflammatoriska och matsmältningsbefrämjande). Föreslagna farmakologiska doser av gurkmeja är 1–3 g dagligen.

Till dagens frukost valde jag att blanda i gurkmeja i en smoothie tillsammans med havremjölk, hallon, avocado, svartpeppar, linfrön, valnötter och lite egenpressad juice med apelsin, lime, rödbeta och svarvinbär. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar