Det är väl härligt att baka matbröd? Och ännu härligare att njuta av dem ljummen med smör och ost. När du bakar ditt eget bröd kan du testa dig fram med olika ingredienser och variera dig i all oändlighet. Jag brukar förutom att baka med surdeg även baka tekakor med morötter. Receptet har jag hittat i en gammal Hemmets veckotidning och sen modifierar jag det varje gång utifrån vad jag har hemma och vad jag är sugen på.

(Obs, jag gjorde dubbelsats och därför har min deg jäst så mycket)
Du kan till exempel dra ner på lite mjöl och istället tillsätta krossade linfrön, solroskärnor, torkad frukt....
Jag gjorde så här denna gång.
3-4 morötter
ca 8-10 dl vetemjöl
ca 3 dl rågmjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solroskärnor
2 dl vetekli
50 gram rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 msk honung
50 gram jäst
5 dl mjölk
Testa dig fram med mängden vetemjöl då det skiljer sig åt mellan sorterna, vissa sorter suger mer vätska än andra.
1. Riv morötterna fint (jag skalar inte de svenska ekologiska morötterna utan tvättar dem bara)
2. Mät upp mjölet i en bunke eller assistentens skål. Tillsätt kli. Dela smöret i bitar och lägg det ovanpå. Lägg också i morot, salt, honung och jästen delad i mindre bitar.
3. Låt mjölken bli fingervarm, ca 37 grader, och häll den i skålen. Arbeta degen väl, minst 5 minuter i maskin och 10 minuter för hand. Beroende på mjölsort och hur saftiga morötterna är kan mer mjöl behövas. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Delen degen i 10 bitar och forma dem till ovala, platta bröd. Placera dem på plåtar. Låt bröden jäsa under bakduk i 20 minuter.
5. Strö lite vetemjöl eller kli över bröden. Grädda dem mitt i ugnen i 10-12 minuter, lyft lite på dem och känn om de känns lätta. Då är de klara. Om de känns tunga kan du köra någon minut till.
6. Njuuut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar