16 juni 2013

Omega 3 och chiafrön


Gårdagen bjöd på en shoppingresa och jag passade på att inhandla chiafrön. Chiafrön är rika på protein, kolhydrater, antioxidanter, omega-3 fettsyror och kostfiber. Två matskedar chiafrön innehåller mer omega-3 än en hel laxfilé. Det går däremot inte att ersätta feta fiskar med chiafrön och tro att man får i sig lika bra omega 3. Omega 3 av högsta kvalitet – långa fettsyror kallade EPA och DHA – finns idag främst i fet fisk. Exempelvis lax, sill och makrill. Särskilt mycket finns vildfångad fet fisk. Ett dyrare men bra sätt att få i sig omega 3 är att äta kött från djur som betat gräs, exempelvis utegående kor.

Omega 3 av lägre kvalitet – korta fettsyror kallade ALA – kommer från växter. Vi får i oss det från exempelvis linfrö- eller rapsolja samt från gröna bladväxter och från chiafrön. Men kroppen omvandlar endast en liten andel av dessa kortare fettsyror till de viktiga EPA och DHA. Det betyder att vegetabiliskt omega 3-fett är av mer begränsat värde för din kropp och hälsa.

Det är mycket viktigt för vår hälsa att hålla en bra balans mellan omega 3 och omega 6 i vår kost. Genom dagens kost får vi allt som oftast i oss alldeles för mycket Omega 6 och det bidrar till inflammationer i våra kroppar.

Vår kropp och vår hjärna byggs delvis upp av omega 3, men kroppen kan inte bilda sådant fett. Det är alltså livsnödvändigt att få i sig omega 3 genom maten vi äter. Problemet är att västerländsk mat innehåller mindre och mindre omega 3.

Omega 3-fetter har minst två viktiga effekter i kroppen:

  1. Tillsammans med omega 6-fetterna påverkar de nivån av inflammation i kroppen.
  2. De är en av byggstenarna till cellmembran (cellernas ytterhöljen) och ger dem rätt egenskaper. Särskilt mycket omega 3 går åt till att bygga upp alla hjärnans celler. 

Gång på gång har man visat på lindring av olika sjukdomar med tillskott av omega 3. Exempelvis astma, eksem, inflammatoriska tarmsjukdomar och reumatism har i vissa studier visat på bra resultat. 

Omega 3 bildas i gröna växter och alger, i form av kortare fettsyror (ALA). Djur och fiskar som äter sådan mat tar upp omega 3-fettet och omvandlar det till omega 3 av högsta kvalitet (DHA och EPA). Om vi äter dem får vi i oss bra omega 3.

Omega 6 bildas i frön och nötter. Spannmål (mjöl, bröd, pasta) kommer från frön. Äter vi sådan mat får vi i oss omega 6.

  • Omega 3-fett kan i kroppen bli till ämnen som dämpar inflammation.
  • Omega 6-fett kan på liknande sätt öka inflammation.

När det gäller inflammation är lagom bäst. Kroppen använder inflammation vid skador och sjukdomar för att snabba på läkning. Men drar inflammation igång i onödan kan den ställa till skada. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar