1 sep. 2013

Surdegsfrallor

Har du kommit igång med att baka ditt eget bröd? Om inte så gör det! Det är så mycket godare, nyttigare och inte alls krångligt. Jag bakar ofta surdegsbröd som tar lite längre tid men det finns ju även snabba bröd som är väldigt goda. Som vanligt utgår jag från ett recept som jag gör om efter vad jag har hemma och tycker om.

Det är även roligt att variera utseende, de vanliga surdegsbröden brukar vara runda, stora bröd men jag gjorde dem som frallor istället. Tiden i ugnen blir kortare med frallor så håll koll! 

Dag 1, kväll 
1 dl rågsurdegsgrund (sök bland mina recept för recept på surdegsgrund)
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl

Blanda ihop, täck bunken med plastfolie och ställ varmt över natten. Jag brukar använda skåpet ovanför frysen. 

Dag 2, morgon
Blandningen från gårdagen
5 1/2 dl vatten
5 dl vetemjöl
5 dl havrekli
2 dl linfrön
2 msk honung
1 msk salt
10 gram jäst som du blandar ut i lite ljummet vatten 
Rör ihop i en assistent och tillsätt rågmjöl i den mängd så det blir en deg. Låt gå på låg hastighet i ca 8 minuter.

Täck bunken med plast igen och ställ varmt i ca 3-5 timmar, till degen har jäst till ca dubbel storlek. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela i ca 15 bitar. Forma runda bröd och lägg på bakplåt. Låt jäsa ytterligare 1-1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Gör några snitt i brödet och sätt in dem i mitten av ugnen. Släng in några isbitar för att få ånga som ger ett knaprigt yttre. Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 min. Låt dem sedan gräddas i ca 15 min men håll koll ifall det går snabbare eller tar längre tid. Jag körde på varmluften så jag kunde ha 3 plåtar inne samtidigt och då tog det 15 min. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar