Det är även roligt att variera utseende, de vanliga surdegsbröden brukar vara runda, stora bröd men jag gjorde dem som frallor istället. Tiden i ugnen blir kortare med frallor så håll koll!
Dag 1, kväll
1 dl rågsurdegsgrund (sök bland mina recept för recept på surdegsgrund)
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl
Blanda ihop, täck bunken med plastfolie och ställ varmt över natten. Jag brukar använda skåpet ovanför frysen.
Dag 2, morgon
Blandningen från gårdagen
5 1/2 dl vatten
5 dl vetemjöl
5 dl havrekli
2 dl linfrön
2 msk honung
1 msk salt
10 gram jäst som du blandar ut i lite ljummet vatten
Rör ihop i en assistent och tillsätt rågmjöl i den mängd så det blir en deg. Låt gå på låg hastighet i ca 8 minuter.
Täck bunken med plast igen och ställ varmt i ca 3-5 timmar, till degen har jäst till ca dubbel storlek. Stjälp upp på mjölat bakbord och dela i ca 15 bitar. Forma runda bröd och lägg på bakplåt. Låt jäsa ytterligare 1-1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Gör några snitt i brödet och sätt in dem i mitten av ugnen. Släng in några isbitar för att få ånga som ger ett knaprigt yttre. Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 min. Låt dem sedan gräddas i ca 15 min men håll koll ifall det går snabbare eller tar längre tid. Jag körde på varmluften så jag kunde ha 3 plåtar inne samtidigt och då tog det 15 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar