13 dec. 2013

Rustikt helstekt lammbog

Varifrån ordet rustikt kommer och hur det har något att göra med min lammbog kan jag inte svara på. Att helt underbara dofter sprider sig i hela huset vet jag däremot. Receptet kommer från veckans Halv åtta hos mig. Jag har själv inte sett programmet men sambon hade sett resultatet och det såg gott ut. Om några timmar vet vi om det är så. 

Recept
1 st lammbog på ca 2 kg 
1 st stor knippe färsk rosmarin 
olivolja 
havssalt 
svartpeppar 
2 st hela oskalade vitlökar 

1. Värm ugnen till maximal temperatur. Skär bort eventuellt överflödigt fett på lammbogen.

2. Lägg hälften av rosmarinen och vitlöken spridda i en stor eldfast form. 

3. Massera in lammet med olivoljan och salta och peppra runt om. Placera köttet ovanpå rosmarinen och vitlöken och lägg resten av rosmarinen och vitlöken ovanpå köttet. 

4. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i ugnen. Sänk temperaturen till 170 grader och låt stå i fyra timmar. Köttet ska falla isär när man delar köttet med en gaffel.

5. Ta bort lammbogen och linda in det i aluminiumfolie och låt den vila på en skärbräda. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar