6 jan. 2014

Köttfärspaj med rotfrukter

När man lagar mat tycker jag att man ska använda sig av nyttigheter som man blandar in. Det kan vara rotfrukter, nötter, frön, bönor, linser, sallad. När man till exempel äter en smörgås ska det så klart vara med grönsaker på. Dels blir det mycket godare, mer mättande och så får du i dig nyttigheter på ett enkelt sätt. 

Igår gjorde jag köttfärspaj med bland annat morot och palsternacka. God och mättande. Till det serverades vitkålscoleslaw, rödlök och tomater. 





  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter (à 100 g)
  • 2 palsternackor (à 100 g)
  • 600 g köttfärsRiven ost
  • 2 msk olja
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl crème fraiche
  • timjan
  • salt och peppar


  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala lök, vitlök och rotfrukter. Hacka lök och vitlök, riv rotfrukterna grovt.
  3. Bryn lök, vitlök och köttfärs i oljan. Tillsätt rotfrukterna och låt dem fräsa med ca 5 minuter. Rör ner tomater, crème fraiche och kryddor, låt sjuda på svag värme ca 10 minuter.
  4. Lägg degen i en ugnssäker form. Förgrädda degen eftersom det blir ett tjockt lager över. 
  5. Fördela fyllningen på degen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. 
Deg

100 gram smör, rumsvarmt i mindre bitar
2,5 dl kesella
1 dl havrekli
3 dl dinkelmjöl

Kör ingredienserna i en matberedare eller för hand. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Tryck ut degen i en ugnsfast form och förgrädda tills den fått lite färg, ca 10 min. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar