- 1 kalkon (à 4 kg)
- 1 stor gul lök
- 1 stort äpple
- 2 kvistar timjan
- 50 g smör
- salt
- vitpeppar
- Lägg kalkonen i en stor kastrull. Häll på en rimningslag med 2 msk salt per liter vatten så att det täcker kalkonen. Rimma 1 dygn i kylen.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Skala och skär löken i mindre bitar. Skär äpplet i klyftor och skär bort kärnhuset.
- Ta upp kalkonen ur lagen. Fyll den med lök och äppelbitar samt timjankvistarna. Bind ihop låren med bomullsgarn så att fyllningen stannar kvar. Krydda kalkonen med peppar.
- Lägg kalkonen med bröstsidan upp i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i ca 2 timmar.
- Smält smöret och ös kalkonen då och då. Efter 2 timmar, höj ugnsvärmen till 225°C och ta bort folien. Fortsätt att tillaga (och ösa med smör) i 45-60 minuter eller mer, tills innertemperaturen i låret är 74°C. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kalkonen. Kommer klar köttsaft ut är den färdig. Låt vila 30-40 minuter innan den skärs upp.
Jag serverade med spenat, gurka, sharon, rödlök, avokado, stekta rödbetor och en sås med turkisk yoghurt smaksatt med pressad vitlök, salt och peppar.



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar