2 jan. 2014

Ugnsstekt kalkon

Gårdagen bjöd på soffhäng och kalkon i ugn. För några månader köpte jag en hel kalkon av en lokal bonde. I förrgår lades den i saltlag och igår tillagades den i ugnen. Den tar flera timmar att tillaga men är man ändå bara hemma så sköter den sig i stort sett själv i ugnen. Mycket mat blev det! 








  • 1 kalkon (à 4 kg)
  • 1 stor gul lök
  • 1 stort äpple
  • 2 kvistar timjan
  • 50 g smör
  • salt
  • vitpeppar

  1. Lägg kalkonen i en stor kastrull. Häll på en rimningslag med 2 msk salt per liter vatten så att det täcker kalkonen. Rimma 1 dygn i kylen.

  2. Sätt ugnen på 150°C.

  3. Skala och skär löken i mindre bitar. Skär äpplet i klyftor och skär bort kärnhuset.
  4. Ta upp kalkonen ur lagen. Fyll den med lök och äppelbitar samt timjankvistarna. Bind ihop låren med bomullsgarn så att fyllningen stannar kvar. Krydda kalkonen med peppar.
  5. Lägg kalkonen med bröstsidan upp i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Ställ in i ugnen i ca 2 timmar.

  6. Smält smöret och ös kalkonen då och då. Efter 2 timmar, höj ugnsvärmen till 225°C och ta bort folien. Fortsätt att tillaga (och ösa med smör) i 45-60 minuter eller mer, tills innertemperaturen i låret är 74°C. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kalkonen. Kommer klar köttsaft ut är den färdig. Låt vila 30-40 minuter innan den skärs upp.
Jag serverade med spenat, gurka, sharon, rödlök, avokado, stekta rödbetor och en sås med turkisk yoghurt smaksatt med pressad vitlök, salt och peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar