24 okt. 2012
Brännässlor
När man äter bra till stor del så märker jag direkt om jag äter något jag inte mår bra av. Det är som om kroppen sparkar bakut och ropar STOP! Idag har varit en sån dag. Möte på annan ort så det blev 3 timmar i bilen och sitta still hela dagen förutom de korta rasterna när vi fikade eller åt lunch. Till förmiddagsfikat var det mjuka mackor på vitt bröd och till eftermiddagsfikat var det stora kakor. Plus flera koppar kaffe. Jag dricker i vanliga fall inte så mycket kaffe, många dagar inget alls. Nu kanske ni undrar varför jag åt av fikat när jag inte mådde bra av den. Den frågan ställer jag mig själv också :-)
När jag kom hem kände jag att det behövdes en rejäl tur i spåret och därefter en smoothie och kokt ägg. Smoothien bestod av hallon, avocado, clementin, torkad brännässla och vatten.
På en hylla i köket förvarar jag mina torkade, supernyttiga nässlor. De proteinrika nässelfröna har använts inom folkmedicinen där de fungerar som vattendrivande medel vid gikt, reumatism, lever- och gallbesvär. Nässlor innehåller bland annat vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Den anses stimulera ämnesomsättningen och vara bra mot oren hy och hudsjukdomar.
Jag brukar torka brännässla för att ha hela vintern. Antingen låter jag dem torka själv på ett galler i köket eller så kör jag dem i ugnen på ca 50 grader och vädrar regelbundet ut ångan, det tar ca 30 min.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Brännässlor försökte jag torka förra året, då för att ge till hästen. Jag gav dock upp då det blev väldigt lite och jag tyckte att jag plockade hur mycket som helst.
SvaraRaderaHur många liter plockar du för att ha hela vintern?
Sv: Råsmart familj är väldigt inspirerade och så bra med de 10 stegen!Känns mycket enklare att börja med den kosten är "äkta" raw food.
Jag ska baka bröd enbart på dinkel har jag tänkt, har även tänkt prova på råg någon gång. Men sen så är det detta med gluten också. Jag vet inte om det är skadligt för alla eller bara om man inte tål. Vet du?
Jag havremjölk, fy! Har försökt flera gången men nja, inte så gott. Speciellt den ekologiska som smakar så mycket mer då den är mer naturlig. Icas smakar knappt något men jag vet inte vad sm egentligen är i den heller.
Lägg gärna ut receptet om det blir bra :)