1 jan. 2013

Processad mat

Hur kommer det sig att besprutade grönsaker och frukter är norm och ekologiskt är undantag? Är det så att vi ska äta besprutad mat? Bara på bananodlingar sprutas det ca 50 kg varje år på en yta mindre än två fotbollsplaner. Känns det rätt?

Vad gör egentligen processad mat med vår hälsa? Vetemjöl är till exempel hårt processat och en produkt av modern ingenjörskonst. Framodlandet av det nya "mirakelfröet" belönades 1970 med Nobels fredspris eftersom det förväntades utrota svälten i världen. Men baksidan av detta var att vetet innehåller mycket högre halter av gluten och stärkelse. En av det nya vetets ingredienser är en form av superstärkelse- Amylopektin A, som är hemligheten bakom fluffiga vita bröd och bakelser. Två skivor bröd bakat med mjöl som innehåller Amylopektin A, som även ofta finns i fullkornsvete, höjer blodsockret lika mycket som två matskedar vitt socker.

Bröd bakat av vetemjölet har ett högt GI vilket gör att det sätts igång en hel rad skadliga processer i kroppen, som exempelvis att man samlar på sig ohälsosamt fett runt midjan och att inflammationer triggas igång. Dessutom innehåller det här vetet en form av supergluten som är väldigt inflammatoriskt. Jag är övertygad om att den processade maten och det ökade intaget av vete-, mejeri- och sockerprodukter har ett samband med ökningen av sjukdomar och allergier. Många föräldrar till barn med koncentrationssvårigheter eller ADHD har sett stora förändringar hos barnen genom att se över kosten.

1 kommentar:

  1. Nu när jag blivit mer insatt i mat och vad vi äter känns det helt sjukt hur jag bara kunde acceptera den besprutade och processade maten tidigare. Jag mår illa av att tänka på vad vi stoppar i oss. Konstigt att inte fler stannar upp och tänker.

    Jag försöker för fullt dela med mig av allt jag vet till sambon men det går trögt, han "tror inte på det" som typ trollkonster.
    Egentligen är det ju så logiskt, hur bra låter det är äta kemikalier och mat framställd i laboratorium?

    Jag är också övertygad om att sjukdomar mm idag beror på maten. Det finns forskning som bevisar det. Evolutionen går väldigt långsamt men vår mat har ändrats i raketfart, vi är inte gjorda för maten vi äter.

    SvaraRadera