10 mars 2013
Hur sållar man bland alla kostråd?
Jag får ofta frågan om vem man ska lita på kring kostråd. Ena dagen står det att ett livsmedel är toppenbra och andra dagen kan det stå att det är skadligt. Vi bombarderas av kostråd från alla håll och många i vår omgivning går på olika dieter. Dieter som de tycker är det bästa för dem. Det är då viktigt att veta att alla inte mår bra av samma kost. Som jag skrev i förra inlägget så mår du kanske bra av mindre eller mer kolhydrater, att äta många mellanmål eller färre mellanmål. Du kanske kan äta kolhydrater vid lunch men inte vid middag. Det är mycket som ska stämma i kroppen och den enda som kan känna efter det är DU.
Om man har en övervikt, äter mycket snabbmat med chips och godis och inte reflekterar över hur kroppen mår kan det vara svårt att veta skillnad på bra och dålig mat. De som frågar mig om råd brukar jag rekommendera att göra en rening i ca 5 dagar genom att utesluta socker, mjöl- och mjölkprodukter och äta mycket grönsaker och bär tillsammans med kött och fisk. Efter reningen kan man börja lägga till mjölk- och mjölprodukter i mindre skala och i bra kvaliteter. Med bra kvalitet menar jag riktig grädde (blanda med vatten om du vill få den mindre fet), eget bakat bröd med grovt mjöl, frön och nötter, kött från gräsätande djur och inga halvfabrikat. Om du lagar din mat från grunden får du kontroll på vad du stoppar i dig. Efter den här reningen brukar det märkas stor skillnad på hur du mår. Om du har ätit mycket dåligt innan kan du behöva göra reningen i några dagar extra för att känna skillnaden, men för de flesta kommer reaktionerna snabbt. Du kan även i början känna ett stort sug efter snabba kolhydrater men det går över.
Tillbaka till frågan om vem man kan lita på när det gäller kostråd. En bra tumregel som jag följer är att se vem som är avsändare till råden, om det är en läkare, forskare eller om man kan ana att det är livsmedelsindustrin som ligger bakom (det ena utesluter i och för sig inte det andra). Sen gäller det att lägga till egna erfarenheter och se det från flera perspektiv. Jag har till exempel en grundsyn på vad hälsosam mat är, alltså mat lagad från grunden, kött från gräsätande djur, ekologiska produkter och mycket grönt och bär. Utifrån min grundsyn tar jag sen del av forskning och jag läser massor med böcker och tidningar inom kost- och hälsoområdet. Hoppas det var ett litet svar på frågan!
Nu är det dags för frukost med nypressad juice med apelsin, äpple, morot, citron, ananas, ingefära och granatäpple. Pressa allt i en råsaftcentrifug men spara lite hela granatäpplekärnor som du har i också. Så gott!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar