10 feb. 2013

Rödbetor


Rödbeta är en supernyttig rotfrukt som innehåller mycket antioxidanter och fytonäringsämnen som nitrat och betain. När vi äter nitratrik mat ökar nivåerna av kväveoxid i kroppen och det leder till bland annat vidgade blodkärl, förbättrad cirkulation och på sikt även sänkt blodtryck.

Antioxidanter är kroppens skydd mot fria radikaler. Det är de fria radikalerna som gör att vi "rostar" i förtid. Vad är det då som påskyndar rostningsprocessen? Jo, rökning, alkohol, avgaser, hårschampo och hårfärg med farliga ingredienser. En tumregel för hälsosam kost är att äta grönsaker med 3 olika färger till 2 måltider/dag och 2 dl bär/dag.

Råa grönsaker bibehåller högre halt vitaminer och antioxidanter men kan vara lite jobbigare för magen att bryta ner. Tillagade grönsaker (kokta, wokade, stekta, ugnsbakade) är lättare att bryta ner för en känslig mage. Kasta inte blasten, den är också jättenyttig och kan användas i exempelvis smoothies eller sallader.

Jag brukar pressa i rödbeta i juicen men härom dagen gjorde jag en rödbetspaj som blev riktigt god. Pajskalet skulle jag vilja ha mindre "smörigt", men hittade inget. Kanske du har något tips på nyttiga pajskal? På gröna skafferiet finns receptet.  Jag tog bort timjan då det inte är någon favorit och tillsatte skrädmjöl istället för en del av vetemjölet.

2 kommentarer:

  1. Mindre "smörigt" pajskal. Byt ut hälften av smöret mot kesella. Exempelvis 75 g smör mot 1,5 dl kesella. Mums!! Googla på pajskal och kesella så hittar du exakta mått.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera